Co je to piperin?
Piperin je pálivá složka nacházející se v plodech rostlinné čeledi Pieprovitých. Má dlouhou historii použití sahající do ájurvédské medicíny jako posilující a léčebný prostředek.
Piperin má schopnost zvyšovat biologické využití mnoha látek několika způsoby:
Snižuje enzymatickou aktivitu střevní sliznice, čímž umožňuje průnik více látek v zachovalé, aktivní formě
Zlepšuje přenos aminokyselin přes střevní sliznici
Brzdí aktivitu několika jaterních enzymů odpovědných za metabolismus důležitých látek, včetně enzymů cytochrom-CYP3A4 a glykoprotein
Zabraňuje rozkladu více látek probíhajícímu uvnitř buněk a tím umožňuje prodloužení jejich dostupnosti
Piperin může změnit bezvýznamně zdravotně působící látku, koření kurkumu na vysoce účinný lék.
Kurkuma – léčivé účinky
Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom, že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů. Předpokládá se, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.
Dále může pomoci:
- Při poškození jater
- Otravě jídlem
- Zažívacích potížích
- Artritídě
- Některá onemocnění srdce
Upozornění pro lidi užívajících léky
Piperin z černého pepře inhibuje – tlumí účinek jaterního enzymu cytochrom-CYP3A4, z tohoto důvodu by se měli lidé užívající léky odbourávány uvedeným enzymem vyhýbat současné konzumaci větších množství pepře. Současná konzumace může způsobit zpomalení odbourávání, a nadměrné zvýšení účinnosti konkrétního přípravku a v krajním případě zapříčinit projevy předávkování.
Dávkování: 1 moka lžička denně, minimálně dvě hodiny před jídlem, zapít vodou. Jedná se o doplněk stravy, nenahrazuje léky.